Outsa

Outsa

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Ainahan voi toivoa hyviä numeroita

Jokaisessa kovassa reenissä toivon juoksevani kovempaa kuin edellisessä. Numeroiden tuijottaminen menee joskus ehkä liiallisuuksiin, mutta toisaalta sitä palkitsevampaa on, kun kilometrit maistuvat ja kello tykkää.

10 km nousujohteisesti aerobisen kynnyksen ja VK1-alueen sykkeillä on ollut talven perusharjoitus, sitä on ollut helppo seurata. 10 km jälkeen olen sitten välillä kiihdyttänyt lyhyesti ja kovaa tai pidempään ja hitaammin tai joskus vaan jättänyt siihen kymppiinkin.

Portugalin reissun jälkeen sairastuin ja aiemmin pakotti oikean jalan jumiutuminen välillä pitämään suunnittelemattomia lepopäiviä, mutta kokonaisuus ratkaisee ja vaikka huonoina päivinä kaikki ja kokonaisuuskin tuntuvat olevan huonosti, niin kuitenkin lienen saanut pidettyä talviharjoittelun rakentavassa tasapainossa. Olen tehnyt paljon hyviä harjoituksia.

Kahden viikon Ylläksen jaksosta on nyt reilu puolet takana ja tänään juoksin tutun mäkitestin: 3,0 km nousu Nilivaaran risteyksestä Y1-parkkipaikan P-kyltille jalkakäytävää pitkin. Olen sen juossut viime talvena kahdesti ja kesällä kerran. Standardiin kuuluu juosta alle 20 min VK1-sykkeellä. Tänään meni aikaa 14:55. Talviennätys on 14:52 ja kesäennätys 14:05.

Tänään jäin kolme sekuntia tammikuun 2015 ajasta. Ainahan voi toivoa parempaa ja ennätystä. 20 tunnin reeniviikon jälkeen tuo oli kuitenkin ok, kutsuttakoon sitä vaikka ”20 h reeniviikon päätteiseksi ennätykseksi”, koska viimeksi oli alla paljon kevyempi jakso. Oikeastaan yllätyin, miten hyvin suorituskyky toimi määräviikon jälkeen. Viikon tavoite olikin pysyä sellaisissa rajoissa, että pystyn nyt maanantaina tämän testin juoksemaan. Taktisesti juoksu oli huonoin noista neljästä: jännitys purkautui kovana alkuvauhtina ja happo oli läsnä jo 1 km jälkeen. Ei näihin totu koskaan! Aamulla teki pahaa, kun tiesi mitä on edessä.

Viimeisen viiden päivän aikana leirin tavoite on pitää harjoitusmäärä ja varsinkin teho aisoissa niin, että ensi viikkoa ei tarvitse kotona viettää levossa. Siksi kehon kuunteleminen on tärkeä taito. Sitä se on kyllä kaikille muillekin kuin urheilijoille! Sisko opetti taitoja:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti