Outsa

Outsa

torstai 17. maaliskuuta 2016

Olin hiihtoalppinisti

Eilen olin maratonhiihtäjä, tänään hiihtoalppinisti!

Seurakavereiden Antin ja Minnan kanssa tapasimme Ylläksellä hiihtoalppinisti Joonas Kortelaisen, joka järjesti meille välineet hiihtoalppinismikokeiluun.

Joonas Kortelainen säätää siteet kohdalleen.


Suksiin kiinnitettiin nousukarvat, joiden avulla tosi jyrkkääkin rinnettä on mahdollista nousta suorin suksin. Olimme aamulla varmoja, että tänään on niin jäistä, etteivät nousukarvat varmasti pidä, mutta nepä käyvät joka keliin ja jäisessäkin rinteessä oli seinäpito.

Sitten vaan huipulle!

Ei tarvii hissilippua, kun kiipeää ite.
Hiihtoalppinismiin tarkoitetuissa suksissa siteen saa kannasta auki nousun ajaksi ja kiinni laskuun. Samoin monon voi lukita jäykäksi tai vapauttaa niin, että nilkka pääsee liikkumaan. Maastohiihtomaista ponnistusta sillä ei kuitenkaan pysty tekemään, mutta varsinkin päivän ensimmäinen nousu oli niin jyrkkä, että eipä olisi ollut tarviskaan.

Huipulla irrotetaan nousukarvat ja lasketaan alas. En ollut ikinä lasketellut ja elämäni ensimmäiseksi rinteeksi sattui melkomoisen jäinen mäki, mutta tavoite täyttyi ja pääsin alas polvien nivelsiteet edelleen ehjinä.  Jos olisin ehkä nousuissa vielä pärjännytkin, niin kyllä Antti olisi tässä kohdassa karannut SK:n seuranmestaruuskilpailussa tavoittamattomiin.

Alhaalla taas nousukarvat kiinni ja kohti Ylläksen laen mastoa. Toinen lasku meni jo paljon paremmin. Kortelainen ehti rauhallisessa nousutahdissa kertoa paljon lajista ja varusteista.

Nousukarvat ovat mohairia ja kiinnittyvät kestoliimapinnalla.

 Hauskaa oli. Tuli energinen olo. Huomasin, etten ole pitkään aikaan kokeillut mitään ihan uutta urheilupuolella.

Suunnistuksessa jokainen maasto ja rata on uusi, juoksulenkillä voi juosta eri reitin tai eripituisia vetoja ja hiihtämään pääsee harvoin. Siinä on tuntunut olevan ihan tarpeeksi vaihtelevaa ohjelmaa, mutta joskus tai ehkä jopa useammin voisi heittäytyä viihteelle ja kokeilla jotain näin mukavaa.

Illalla aion olla juoksija ja ensi viikolla suunnistaja.

Kellostapuli ja Kesänki olivat tänään niin pikkuisia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti