Outsa

Outsa

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Fiiliksissä Viljandi järve jooksusta

Virossa vappua vietetään juosten. Viljandi-järven ympärijuoksuun osallistui 3200 juoksijaa. Kisan erikoisuus on, että kolmea väliaikaporttia lukuunottamatta reitillä saa juosta missä vain. Itse juoksin sijan 150 paikkeilla ja siinä letka valitsi koko ajan saman reitin, mutta taaempana tulleet kaverit kertoivat, että välillä notkoja ja soita kierrettäessä letka jakaantui kolmeenkin eri suuntaan. Suurta eroa reitin pituudessa ei voi tulla, koska järvi on kuitenkin kierrettävä ja väliaikaporteista juostava: meidän porukan juostu matka vaihtelu 11,6-11,85 km välillä.

Kannattaa katsoa videot, Suomessa ei näin suurta maastojuoksua ole!

Reitti oli tosiaan kunnon maastojuoksua: vähän asfalttia alussa ja lopussa, mutta muuten nurmikkoa, hiekkatietä, multaista peltoa, ojan ylitys, kurainen suo ja pari täpäkkää nousuakin. Päivä oli aurinkoinen ja tunnelma korkealla. Eka nousu oli puolentoista kilometrin kohdalla:

Omalta osalta hienointa oli, että tiejuoksussa pinteeseen mennyt hermo ei vaivannut ja jalka toimi hyvin. Viidestä kahdeksanteen kilometriin vähän meinasi jumittaa alaselästä tai pakaroista ja pisti kyljestä, mutta loppu meni taas hyvin. Aika oli 46:49 ja sillä irtosi naisten sarjassa yhdeksäs sija. Se oli omantasoinen juoksu. Viron naiset juoksivat Viron maastomestaruudesta ja suunnistajista Annika Rihma otti pronssia.

Reitillä oli koko ajan kannustusta. Rollaattoriukko oli täyttänyt tyhjän viinapullon kivillä ja kolisutteli pihan kulmalla, tien varsi oli täynnä autoja ja nuorten orkesteri oli jakaantunut useampaan kohtaan reitin varrelle rytmiä lyömään. Kurapellolle oli tullut mummo pyörällä huutamaan.

Minä en osunut videopätkiin, mutta Juho vilahtelee kestävyysurheilu.fi:n hihattomassa mustassa juoksupaidassa 40. sijan paikkeilla.