Outsa

Outsa

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Tallinnan kaupunginosalenkki 2/8: Nõmme

Nõmmelle lähtiessä alkutunnelma oli riehakas, olihan tämä ensimmäinen pitkä jalkalenkki sitten tammikuun alun. Ihan täyspitkää en uskaltanut, ja 17 kilometristä asfalttipätkät menin kävellen.

Kauheasti Nõmmella ei tarvitse asfalttia juosta. Mäntymetsän sekaan rakennetulla laajalla omakotialueella on laajat piennaralueet ja mikä Nõmmella on vielä parempaa, siihen kuuluu suuri metsä asuinalueen eteläpuolella. Sunnuntaina suuntasin luontopolun ja suomaaston sijaan Männikun puolelle mäntykankaalle. Metsässä on neuvostoaikaisia armeijan harjoitusalueen kaivauksia ja raunioita.

Lenkkinähtävyyksistä teki vielä vaikuttavamman edellisenä iltana nähty uusi virolainen elokuva 1944. Toisen maailmansodan aikana Virossa oli toisena vuonna virhe kuulua saksalaisten tai venäläisten puolelle ja seuraavana vuonna oli kamalaa, jos oli ollut edellisenä vuonna toisella puolella. Perhe saattoi olla Siperiassa ja miehet taistelivat toisiaan vastaan Virossa. Toisen kavaltamalla saattoi pelastaa oman nahkansa. Suomalaiset tietää näistä ajoista älyttömän vähän, vaikka niistä ei ole kauan ja kaikki tapahtui niin lähellä.

Lenkillä teki kovasti mieli tietää, mitä Männikun metsässä on aikanaan tapahtunut. Tiiliset rakennukset on poltettu ja pienellä alueella on palanut laajemminkin. Voi olla, että se on ollut vain harjoitusalue tai sitten siellä on taisteltu toisen maailmansodan aikana.


Vanhalla sotajoukkoalueella reenattiin lauantainakin, kun Full Speed No Mistakes juostiin Astangun maastossa. Nilkka kesti tunnin radan hyvin, mutta oikein huolellinen pitää vielä olla. Tätä kirjoittelen jo Alicanten lämmössä ja luotan, että lämpö hoitaa loput.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti