Outsa

Outsa

perjantai 21. joulukuuta 2012

Ekat suunnistukset ihmemaassa


Täällä ihmemaassa ihmeellisintä on se, miten nopeasti kaikki voi muuttua metsässä. Lähimmän metsäkukkulan toinen pääty oli laitettu kokonaan matalaksi, mikä tuntui surulliselta. Mutta jo 25 vuoden päästä siinä ovat kasvaneet uudet puut ja se voidaan hakata taas. Suomessa samaan menisi kai joku 70 vuotta.


Karttojakin pitää päivittää aika tiheään, kun kasvillisuus muuttuu niin nopeasti. Yksi valkoinen karttalehti muuttui kokonaan keltaiseksi, kun metsä hakattiin laajalta alueelta laidunmaaksi. Tänään kävin suunnistamassa farmialueella: koko A4-kokoinen 1:15000 kartta oli laidunniittyä. Reissu muuttui enemmän seikkailuksi kuin suunnistukseksi… Yksi iso aitaus piti kiertää, kun 3000 lammasta olikin eri paikassa kuin luultiin, hetki siitä tiellä tuli sata lammasta vastaan juosten mopolla ajavan miehen ajamana, mutta eniten pelkäsin, että sattuisin paikalle siihen aikaan, kun härkälauma ajetaan toiseen aitaukseen. Lisäksi alueella risteili lukuisia aitoja, osa sähköisiä. Moniin reeneihin aidat poistetaan kartalta, että suunnistuksesta tulee vaikeampaa. Pieneltä alueelta on tehty uudempi kartta, missä sain juostua pienen pätkän rauhassa. Loppuaika meni sitten elikoita väistellessä.


Tuota reeniä varten piti soittaa ja pyytää lupa alueelle menemiseen. Myös suurimpaan osaan metsistä pitää olla lupa, vaikka menisi yksinkin juoksemaan. Suuri osa metsistä täällä Rotoruan ympäristössä on aikamoista viidakkoa. Eilen vähän kokeilin, missä voi oikaista, mutta nopein oli kierrellä polkuja.


Kiehuvia mutalammikoita ei ole sentään tarvinnut metsässä pelätä, nämä katsastettiin puistossa, missä yksi lätäköistä 15 vuotta sitten räjähti ja heitti kuumaa mutaa pitkin puistoa 150 metrin säteelle

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti