Outsa

Outsa

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Reissuterveys eli Portugalin saldo

Ulkomaanleireillä mulla on usein ollut ongelmia siitepölyallergioiden ja vatsan kanssa. Portugalin reissussa ei ollut kumpaakaan, joten nyt olen kevään pölykauden suhteen luottavainen, että lääkitys on kunnossa.

Bakteerikannan aiheuttamat vatsavaivat taas vähenevät kokemuksien kautta kerättyjen vinkkien avulla. Tässä muistilista muillekin herkkämahaisille:

- Aloita maitohappobakteerikuuri jo viikko ennen reissua. Kannatta kokeilla eri valmisteita, että löytyy itselle sopiva. Kerran sattui mulle sellainen bakteeripurkki, että meni siitä maha sekaisin jo ennen reissua!

- Ulkomailla on usein vain vaaleaa leipää, joten pala kuitupitoista ruisleipää maistuu taivaalliselta viikon reissailun jälkeen. Kisa-aamuja varten pidän mukana myös pussipuuroja.

- Kuidun saamisen voi varmistaa myös kuitulisällä. Portugalissa mulla oli ekaa kertaa mukana SunSpeltin kuitulisää. Lusikallinen sitä aamupalajogurttiin, makukin oli bueno eli portugaliksi boa.

- Joskus innostuin syömään kovasti hedelmiä, kun ne vaan on etelässä niin tuoreita ja maukkaita... Rajansa kaikella: hapoista tuli närästystä. Kannattaa seurailla kotiolojen ravintotottumuksia.

- Esimerkiksi Alppien alueella voi usein juoda kraanavettä. Vaikka se olisi turvallista, kannattaa herkkämahaisen turvautua pulloveteen, koska erilainen bakteerikanta voi laittaa mahan sekaisin.

Vielä yksi reissutereysongelma on riski sairastua matkustusten ja rasituksen yhteisvaikutuksen seurauksena. Portugalin viimeinen viikko tarjoili mukavaa kulkua ja laputtelin kilometrejä mittariin 125. Se on mulle paljon, kun keskiarvo talvella on sata, ja tuosta vielä iso osa tuli maastossa ja alla oli neljä kisaa. Silti ei meinannut väsyä tulla! Oli aurinko, ja mukavasti adrenaliinia veressä... Mutta siihen päälle kun laitetaan puolen vuorokauden matkustus lentokoneella, niin flunssahan siinä tällä kertaa iski heti reissun päälle.

Muistakaa naputella ääniä pipokisassa! Hyvin menee, suurkiitos jo tähänastisista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti