Outsa

Outsa

torstai 26. heinäkuuta 2012

Pitkässä juoksussa


Taikauskoinen sanoisi, ettei edellisessä postauksessa mainitunlaista onnenpäivien ketjua saa mainita ääneen tai se katkeaa, tai vähintäänkin pitäisi koputtaa puuta maininnan tehdessään, mitä en tehnyt ja siitä tai muusta tähtien asennosta johtuen: kesäflunssa iski, ja vaikka muutamalla pakollisella lepopäivällä ei pitkässä juoksussa liene suurtakaan vaikutusta harjoittelun ja elämän kokonaiskuvaan, niin harmittaahan se silti, vaikka harmitusta potiessaan voi toisaalta kasvattaa motivaatiota vaikkapa erinomaisilla urheilukirjoilla, joiden valioluokkaan kuuluu ehdottomasti Jean Echenozin Emil Zatopekista kertova romaani Pitkä juoksu. Siinä oli ihmeellinen juoksija.
 



"Emilin tyyli ei ole saavuttanut täydellisyyttä eikä varmaan saavuta sitä koskaan, mutta hän tietää että siihen puoleen hänellä ei ole aikaa paneutua: liian monta hukkatuntia kestävyyden ja voimien lisäämisen kustannuksella. Joten vaikka hänen juoksunsa ei liiemmin hivele silmää, hän tyytyy jatkamaan niin, koska se sopii hänelle parhaiten ja uuvuttaa häntä vähiten, siinä kaikki."
 

"Kaikkien harjoitustekniikoiden periaatteisiin kuuluu sekin, että rasituksen intensiivisyys on pidettävä alhaisempana kuin kilpailussa: valmistauduttaessa on syytä säästää voimia tosikoetusta varten. Emil ajattelee päinvastoin eli että on treenattava mahdollisimman rankasti, lisättävä jatkuvasti kivuliaita harjoituksia, jotta kilpailu tuntuisi niiden jälkeen helpommalta.
Hänen mielestään kaikki muut tekniikat näyttävät laiminlyövän myös tahdonvoiman karaisun hyväksymällä vauhdin hiljentämisen silloin kun juoksija huomaa hyytyvänsä. Emil on täysin eri mieltä. Jos hän tuntee uupumusta, jos hän havaitsee pienimmänkin merkin uhkaavasta hidastumisesta, hän yrittää kiristää tahtia kaikin voimin. Tässä suhteessa hän on sikäli onnekas, että hän pitää kivun tunteesta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti